Det går aldrig riktigt bra för mig i Snabbligan.  Jag trodde att jag skulle vara i form i onsdags efter Hasselbacken men å andra sidan kände jag mig ganska trött.  

Såg dock lovande ut när jag vann första partiet mot  John Nord.  Stod på vinst tidigt i öppningen, vann kvalité och han hade kungen i centrum så det var inga problem för mig att vinna.   Där har jag haft nytta av mina öppningsstudier hos ChessMood. Kändes bra  med en vinst och jag började tro att det skulle bli en lyckad kväll trots att jag var trött.  

I nästa rond var det dags för Johan Furhoff och jag hade svart.  Det blev en Kungsgambit. Naturligtvis, får man säga, då Johan är känd för den öppningen.  Han är också känd för att han tycker om att offra och partiet mot mig blev ett offerfyrverkeri då jag var helt hjälplös.  Suck.. Förlust och bara att gå vidare till nästa rond. 

Där  hade jag vit mot Pär Träff.  Det blev ett intressant parti i Caro-cann.   I tidsnöden gick jag fel med kungen.  Hade jag gått upp ett steg till h3 hade jag inte haft några problem i partiet och fått motspel på g-linjen.  Kungen hade stått säkert på h3 men ibland är jag lite feg och vill gärna ställa kungen i ett hörn.  I det här fallet var det inte bra utan motståndaren kunde forcerat byta av till ett vunnet tornslutspel. 

Efter det hade jag svart mot Henryk Dolata.  Det blev ett spännande parti i skotskt fyrspringarspel.  Jag spelade dock inte helt korrekt då jag blev svag på sista raden . I ett läge kunde han ha fått in ett drag som skulle ha fått mig att gett upp direkt.  Jag bara väntade då han tänkte länge, men det blev ett annat drag. Jag pustade ut och drog snabbt ett drag för att ta bort trycket på sista raden.  Det visade sig när jag kollade på partiet efteråt att då stod jag på vinst.  Så snabbt kan det svänga i schack men psykologiskt hängde jag inte med i svängarna när jag bara i princip väntade på att få det vinnande draget emot mig.  

Jag fick dock en chans till men den tog jag inte.  Missade en klassisk och lätt taktisk finess i tidsöden..

I ställningen nedan har vit precis tagit en bonde på d5 men den är i egentligen i högsta grad förgiftad.

 Vit: Henryk Dolata 

Svart: Susanna Berg Laachiri 


Här spelade jag 31. - Dc2?  och förlorade efter några drag partiet.  Jag hade visserligen tidnsöd men borde ha sett taktiken i ställningen med 31. - Te1! .  Jag hade ingen tanke på att det fanns något utan tänkte bara på att jag förlorade en viktig bonde. Återigen denna psykologi som spelar spratt med våra tankar..  Som alltid ska man vara öppen för möjligheter när man spelar schack!  

I sista partiet som svart mot Joel Sandström stod jag på vinst efter sju drag.  Motståndaren offrade då ett torn på g7 utan att ha en annan pjäs utvecklad  på brädet och jag hade alla mina pjäser utvecklade.  Ett helt vansinnigt offer om man ska vara ärlig.  Jag stod på vinst i hela partiet men gjorde en grov bortsättning i drag 51 och fick ge upp.  Självklart skulle jag ha vunnit mycket tidigare och ser det när jag spelar igenom partiet med datorn. Märkligt nog är detta parti den mest smärtsamma förlusten under kvällen.   Man kan fråga sig varför men jag klandrar mig själv .  Jag borde ha en annan inställning och schack kräver fokus, och jag var kanske för trött helt enkelt.  

Jag fascineras alltid av snabba svängar i schack.  Man står bra men plötsligt står man på förlust.  Dessa fantastiska scenförändringar.  Här nedan har vi en sådan ställning hämtad från Snabbligan i onsdags. 

 Vit: Ruben Fuentes 

Svart: Matti Svenn

En spännande ställning och vit står på vinst här.  Svart har precis  34. - De1+ .  Efter 34. Tg3 står vit fortfarande på vinst.  Vits kung är säker och kan obekymrat vandra in på h5.  Efter vits svarsdrag tog partiet emellertid en annan vändning.  35.  Kh5 Lg6+ 36 Kxh6 Dh4 med matt. 


Igår var det schack på tv i Godkväll då Nils Grandelius och Anna Cramling var gäster.  Man pratade om schackmatchen mot svenska folket som blir av nu i helgen.   Mycket trevligt inslag och både Nils och Anna är sådana fantastiska ambassadörer för schack och förmedlar sådan glädje över spelet.  Härligt att se och roligt att det blir en sådan match i tv.  Annorlunda och roligt! 

Går att se intervjun här 

Idag fredag och otroligt att det är en vecka sedan jag packade och åkte iväg till Hasselbacken.   Nu väntar helgen och ska bli skönt.   

Jag kommer att bevaka Lag-EM som går nu i Slovenien och skriva om det på Sveriges Schackförbunds hemsida.  Ska verklgien bli spännande att följa hur det går för Sverige.   Trevligt nog får vi sändning då Deniz Arman kommer att kommentera partierna på twitch.  Det blir verkligen bra då Deniz kommenterar riktigt bra.  Därtill matchen mot svenska folket i tv.  Schackfest med andra ord!  

Lite andra saker är också inplanerade i helgen.  På söndag ska vi träffa min mans son och fira Fars dag.  Vi ska gå och äta på en vegetarisk restaurang som har väldigt god mat  och fint beläget med vacker utsikt.