Lördag idag och inget speciellt planerat.  Ibland behöver man sådana dagar och ska bli skönt att fixa lite hemma.   Tänker tillbaka på förra lördagen och vid denna tid var det Dam-Weekend och vi hade träning med Pia Cramling.  En mycket lyckad helg  som jag tror kan bli början till något bra när det gäller att få in mer kvinnliga spelare i schackets värld.  Det var också roligt att få spela en turnering.  Jag skulle gärna se att det blev mer damturneringar i framtiden och tror att det behövs.   

Det som var intressant med helgen var att det en mix med sociala aktiviteter och tävlingsspel.  Jag tror att det är bra.  Sådana exempel har vi ju sett t.ex under Västerås Open när det ordnades middag och föreläsning med Ulf Andersson på kvällen.   Det ger en extra dimension åt en tävling och man kan umgås på ett helt annat sätt.  Jag tycker t.ex fortfarande att det är väldigt tråkigt att man under en allsvensk match inte kan ha en ordenligt kaffepaus och hinna prata med varandra.   Förr i tiden var det så när man åkte till andra klubbar och kändes som en del av konceptet.  Nu har alla så bråttom hem och jag tycker man missar något där.   

En riktigt lyckad helg som sagt och många nya bekantskaper och vi fick även med en del nya deltagare i vår damträningsgrupp.  

Schackfotografen Lars OA Hedlund var där och och tog många bilder vilket är uppskattat.  Jag lade ut en del på Sveriges Schackförbunds hemsida i mitt reportage om schackhelgen.    Här nedan en bild på mig från snabbschackturneringen. 

 Träningen med Pia var intressant och gick igenom bondegenombrott.  Många spännade ställningar.  Jag läser också en schackbok just nu som heter 300 Most important tactical chess positions av Thomas Engqvist.  Jag går igenom några ställningar varje dag och för mig som brukar ha dålig disciplin på sådant har det fungerat bra.  Jag gör det nämligen på lunchen och då är jag inte lika trött som på kvällarna.  Tar också fram ett riktigt schackbräde som många rekommenderar och det är en annorlunda och bra känsla när man tränar schack.  Temat har varit - vilket är lätt att gissa- just bondegenombrott.  Lärorika ställningar i boken att gå igenom. 

I tisdags arrangerade jag min turnering på Lichess och lustigt nog fick jag en del partier med bondegenombrott.  Jag hade ett intressant löparslutspel.   

 Svart: Sten Bernhardsson 

Vit: Susanna Berg Laachiri 

Jag hade varit väldigt noga i detta slutspel att få mina bönder på vita rutor.  Nu var det dags för bondegenombrott och vit står på vinst här.   Jag fortsatte med 33, h4?  (  Ett feldrag i ställningen och 33. g5 är det rätta.  Jag kände faktiskt en liten varningsklocka ringa inom mig när jag gjorde h4 vilket var helt rätt. )  33. a5?  ( Svart hade chans att hålla remi här med 33. - Lc3! 34. Le3 Le1  men nu är den chansen borta. )  

Några drag senare dök denna upp ställning upp och dags för det avgörande bondegenombrottet för vit. 

 


39. h6!  gxh6 40. Lxh6 Ld4 41. d6+ Ke6 41 d7 f5+ 42. Kf3 Kxd7 43. g7 och vit vann några drag senare. 

Så härlig känsla att få kasta fram bonde efter bonde ! 


Turneringen vanns av Per Harila på 11 poäng.  Han hade ett intressant parti mot Christer Johansson och ett lärorikt bondeslutspel uppkom. 

 Vit: Christer Johansson

Svart: Per Harila 

Vit är vid draget och ställningen är remi.  Det intressanta är att svart har ett visst tryck med tanke på c-bonden är långt framme och vinstidén är att offra den och tranga in med kungen på kungsflygeln men vit kan hålla remi.  Exempelvis. 57. Kf3 Kd5 58. Ke3 c3 59. Kd3 c2 60. Kxc2 Kxd4 61. Kd2 och vit håller opposition och hindrar svarts kung att ta sig in.  

Partiet fick dock ett annorlunda scenario.  Vit spelade 57. d5  vilket förlorar och det har med oppositionen att göra.   Fortsättningen blev följande.  57.  -c3!  58. Kd3 Kxd5 59. Kxc3 Ke4 och svart vann några drag senare då kungen obehindrat tränger in på kungsflygeln. 

Ett lärorikt bondeslutspel och hur viktigt detta är med opposition! 

Jag har börjar se den nya serien på Netlix som alla talar om nämligen Squid game.  Tyckte den verkade konstig först just detta med tävling med barnlekar och att man dör om man förlorar.  Lite otäckt eller ganska mycket måste man säga.   Väldigt välgjord dock, ocj  spännande samt  bra skådespelare.  Även  också mycket psykologi och temat är pengar, och vad det kan driva människor till. 

Samtidigt har jag börjat se en annan serie - efter ett tips i gruppen på Facebook- och den heter Home for Christmas.  En norsk serie och väldigt vardaglig och rolig.  Jag är inte mycket för julfilmer egentligen men denna är bra .   Stor  kontrast till Squid game och det kan behövas lite från det " vanliga livet" också.  

Avslutningsvis ett väldigt trevligt problem från mina dagliga fem.  Denna lyckades jag inte lösa och en trixig variant. 

 Vit drar och vinner. 

Svart har precis spelat Dd5 för att erbjuda dambyte.  Vit går med på det men gör ett lurigt mellandrag först.. 

1. Sxe6!  Dxc4 2.  Sxd8!  Det snygga mellandraget som jag missade.  Nu blir det pjäsvinst och räddar svart damen så blir det matt med Sc6 och en fin mattbild.