Vad har jag gjort den sista skälvande dagen  av min semester?  Jo, jag har löst schackproblem på Chess24 och det har varit hur roligt som helst.  Jag har faktiskt svårt att sluta. Igår städade jag och tvättade och tog en paus då och då löste tre problem åt gången.   Det blev faktiskt 104 problem igår och det är ju extremt mycket.  Inget man kan hålla på med varje dag men roligt ibland. 

Jag lär mig faktiskt väldigt mycket genom dessa problemlösningar.    Jag lär mig förstå vad som är viktigt i en ställning och vad man ska fokusera på.   Jag lär mig också mycket om mig själv och inser att ibland är mina idéer för orealistiska och jag tar inte tillräckligt hänsyn till motståndarens försvarsdrag.   

Jag lär mig också känna igen olika mattbilder vilket jag känner blivit  en klar förbättring.   Samt att jag tycker det är intressant att förstå mina olika tankemönster.  

En annan viktig sak - som faktiskt är bra att lära sig-  jag lär mig att hantera den jobbiga känslan när jag har fel lösning.   Jag vill så gärna att mina drag ska vara rätt och börjar känna igen detta nu när det tar lite längre tid för datorn att reagera och så plötsligt står utgångsställningen där igen och ett ilsken röd bock i kanten.   Datorn är obeveklig i sin kritik och finns inga motargument.   Jag såg inte lösningen helt enkelt.  

Ibland blir jag irriterad och märker har jag missat en så missar jag gärna fler på raken.   Gäller att komma tillbaka till fokuseringen som sagt.    

Roligt är det och en del problem är så fina och vackra.  Det är intressant med Chess 24 då de flesta av deras ställningar verkar vara hämtade från riktiga partier.

Jag skriver besatt i min rubrik och det är naturligtvis ett negativt ord samtidigt som man får se upp med online schack då det kan lätt kan bli så att man tänker, bara ett problem till.   Bara ett parti till.   Så är det inte bara med schack, utan det är viktigt att sätta gränser.  Jag ska för framtiden lösa 10 problem på Chess 24 varje dag och se hur det går.  Rankingen är fortfarande retfullt låg. Nu ligger jag på 1840 .  Det jobbiga är ju att man anger fel lösning åker man ned tio poäng och rätt lösning ger endast tre poäng.  Det kan bli en nedförsbacke i hisnande fart om det vill sig illa.. 

Vad gör det egentligen?  Känns bra med schack online att man har möjlighet att prova och experimentera på olika sätt och spela mer avslappnat.  

Det här problemet kämpade jag med idag och tyckte inte det var helt lätt. 

Svart drar och vinner. 

 


Lösningen är 1 -Sc6  2. Dd6 Da3 3.. Tb3 Dc1 4. Kd3 Lxc4 med matt.  


Här kommer en annan med en trevlig finess som är bra att vara uppmärksam på.  Vit drar. 

 

Här valde  jag 1. Txh7 Det är inget dåligt drag men inte lika kraftfullt och trixigt som det vinnande draget. Nämligen 1. Tb3.   Bra att hålla ögonen på sådant och varken damen eller bonden kan slå tornet då det blir damförlust och flyttar damen blir det en farlig schack  på b8 som leder till matt efter några drag.   Det är sådant man ska se i en ställning och som jag kallar hemligheten med ställningen. Finns inte alltid där.. Visst, men kan finnas och då ska man vara alert. 

Märker att jag har en svaghet att jag inte riktigt ser på hela brädet när jag spelar.  

Idag läste jag att det inte blir något Rilton i år, och vad tråkigt då det är så fin turnering men jag hade anat det.  Det är bara att se fram emot nästa år istället.   Det är trevligt att arrangörerna har ordnat en online-turnering med tidigare vinnare.  Mycket fin idé!  

Gråmulet väder idag men vi ska strax ut på en promenad med våra stavar.   Förhoppningsvis blir det inte mer regn.    Sedan en lugn tevekväll och får försöka avhålla mig från mer schackproblem resten av dagen.