Jag brukar vara lite motståndare att använda engelska ord i svenskan då jag tycker vi ska betona vårt eget språk.  Vissa ord i engelskan är emellertid väldigt bra och träffande.  Ett sådant ord är t.ex roller coaster.  Ett vanligt ord bland schackkommentatorer om olika parter.   Ett av mina partier från Damallsvenskan var på det sättet.   Tror även berg - och - dalbana kan belysa bra vad som hände.. 

Det var i tredje ronden där vi hade vår viktiga match mot Wasa.  Jag  hade vit mot Cristine Mariano - Wågman .  Jag spelade en ganska giftig variant som vit där man offrar kvalité tidigt i öppningen.  Jag kom så bra som vit så att jag ett tag trodde det skulle bli ett kort parti. 

 Svart: Cristine Mariono - Wågman 

Vit: Susanna Berg Laachiri 


Här drog svart snabbt 8.  - c6.  Ett drag jag aldrig sett och inte känns riktigt bra, och ganska opraktiskt för svart med tanke på att varianten ger vit fin aktivitet.  Jag fick fint spel med starka pjäser och stod på vinst men hittade inte riktigt hur jag skulle knyta till säcken i nedan ställning. 

 

 Min plan var här att spela  14. Kf1 men plötsligt såg jag att svart kunde göra kort rockad och tar jag då pjäsen förlorar jag löparen på a4.  Jag ville  hindra detta och spelade därför 14.  De2.  Vad jag inte såg och som också lagkaptenen påpekade efter partiet är att jag har 15. Sc3 om svart spelar kort rockad och jag vinner pjäsen samt otroligt bekvämt spel.  

Jag hade vinsställning som det blev dock ändå, med två löpare mot torn och stark fribonde men något hände på vägen. 

 

Jag har två minuter kvar här och svart har 26 minuter.  Det var lite onödigt av att släppa in tornet ställningen och borde av praktiska orsaker haft kvar löparen på b3.  Det är dock fortfarande vinst i ställningen men jag gör ett ödesdigert misstag och går rakt in i ett mattnät.   Trodde kungen skulle vara säker på kungsflygeln.  Vad jag inte hann inse är att jag ska spela 40.  Ke3.  Jag kan ge bort bonden på g2 och bara satsa på att gå ned i dam med min egen fribonde på b-linjen.  Jag hade dock fått någon riktig synvilla att kungen skulle vara säker på i ett hörn på kungsflygeln.  Knappast om man säger så!  

40. Kg3 ?  Sh5 +  ( Här började jag känna mig orolig)   41. Kh3 Sf4+ 42.  Kg3 Sxe6 ? 

Min motståndare drog draget á tempo i förvissningen att hon stod på vinst men missade matt i ett drag!  Jag var fortfarande vid liv men ingen lätt ställning och dessutom enbart en minut kvar på klockan att jämföra med 26 minuter för motspelaren.  Jag spelade 43. Sd3  (  43.  Le7 och ställningen är ganska balanserad. )   43 - Sxd4 44. Sb4 Se2+  ( 44. - Td2 och svart står fortfarande på vinst.)  Nu kom en våldsam och oväntad scenförändriing. 

 


Drömmen om att få en chans till att göra matt efter 45. Kh3 Sf4+ och matt på g2.  Men nu får det vara nog och kungen hade andra planer.   45. Kf2!   (  Finns väl inget som är så roligt som att helt djärvt ställa sig i en avdragsschack.  Varsågod och hitta på något om du kan  !    En otrolig scenförändring för nu står vit på vinst.   Efter  45. - Td2 följer 46.  Ke1. 

Svart fick ge tillbaka material och jag hamnade i nedan slutspel. 

 


Jag var så trött  här att jag hade svårt att få överblick och insåg inte riktigt att ställningen var vunnen för mig.  Tror många schackspelare har varit med om detta. Man har kämpat länge för att överleva en ställning och så ska man ställa om sig att man plötsligt står på vinst.   Jag lyckades förlora  min fribonde på något märkligt sätt,  och jag hade fortfarande bara en minut kvar och motståndaren 22 minuter.    Emellertid visste jag att remi skulle räcka för att vi skulle vinna matchen.   I nedan ställning försökte Cristine länge vinna.  

 


Ställningen är remi och går inte att vinna som svart.  Jag hade lite tid men kunde i princip bara flytta min löpare fram och tillbaka.  Givetvis undvika springargaffel.  Detta var det enda partiet som var kvar och Cristine var tvungen att vinna men gav upp vinstförsöken trettio drag senare.   Därmed vann vi matchen och vilken känsla efter ett sådant parti!  Jag som trodde att jag skulle vinna snabbt när jag kom så bra i öppningen.  Där ser man vad lite man vet och det blev ett parti på 99 drag.  

Veckan har gått så fort och svårt att förstå att jag åkte iväg för att spela damallsvenskan för en vecka sedan.   Har varit lite trött denna vecka av naturliga skäl då jag kom hem sent på söndagkvällen.   Tåget var tio minuter försenat när vi kom in till Centralen och jag ville gärna hinna med ett pendeltåg och hade bara sex minuter på mig.  Jag var startklar med resväska när tåget rullade in och sedan sprang jag allt vad jag orkade.  Undrar om jag någonsin har sprungit så fort och det var både genom spärrar och nedför trvå långa rulltrapppor.  Lyckades precis kasta mig in i pendeltåget när det började rulla och vilken tur.  Hade varit tråkigt att sitta en kvart på perrongen och vänta när klockan är mycket och man vill hem. 

Alingsås var en väldigt trevlig vistelse och fint att vara där.   Alingsås är bland annat känt för många caféer och vi fikade på en mycket fin plats som hette Nolbygårds café.  Mycket vacker plats som jag tyckte om att vara på och gav fina energier. 

I veckan skrev jag också en artikel för Sveriges Schackförbunds hemsida om tävlingen. Jag skrev ganska mycket och med många bilder och det går att läsa här 

Igår hade vi även vår damträningskurs på kvällen så nu blir det skönt med lite vila och avkoppling i helgen. Alltid roligt att ha en schackturnering att träna till och se fram emot.  Det har jag nu då jag ska spela GP-turneringen här i Stockholm i början på november.  Snabbschacks-SM för Stockholm står också på programmet.