Det går inte fort men jag kommer framåt  i kursen om försvar som Johan Hellsten håller i.  Mycket intressant och nyttigt.   Speciellt det avsnittet som handlade om att ta bort den starkaste angreppspjäsen .  Det vill säga först bestämma vilken pjäs som är starkast i angreppet och sedan byta bort den.  Låter enkelt men jag har inte alltid tänkt på det sättet.   Det är bra att få nya tankemönster och veta vad man ska fokusera på i ställningarna.    

Jag tog mig an ställningen nedan idag och fann den svår men lärorik.  Jag lyckades hitta rätt drag på andra försöket men det räknas ju inte.  I ett riktigt parti hade jag gått vilse i ställningen.   Så lätt också att ge upp och inte inse att det finns försvarsresurser och det är något som denna kurs verkligen lär mig.  Ibland finns det verkligen oanade resurser när man minst anar det.   

Här är ställningen från kursen och svart är vid draget.  

 

 Som synes är svart pressad och vit hotar att ta på b7 vilket ser farligt ut.    Tb8 fungerar inte efter Lxc6 Dxc6 och De5 med dubbelhot.  Här ser vi hur farligt vits angrepp kan bli.    

Jag försökte mig på att svart skulle spela Dxc2 men som Johan påpekade i videon är det ingen mening med det draget då vit bara spelar Td2. Efter en schack på b1 står vits kung bara bättre på h2.  

Vad ska svart göra och hur löser man situationen?   Det rätta draget och som också spelades i partiet är   Lf8 !  Ett fint försvarsdrag och även här samma tanke att ta bort löparen som är en stark angripare på h6.   

Jag tyckte först att löpardraget kändes vansinnigt med tanke på att vit kan slå på b7 men det innebär bara ett bondeoffer och blir ingen pjäsförlust samt att svart får full kompensation för bonden.  

I partiet skedde 1.  - Lf8 2. Dxb7 Td8 ( Ännu en farlig pjäs, vits torn på d1 -  försvinner från brädet.   Viktigt att se att 2. - Tb8 hade varit ett dåligt drag med tanke på det starka svarsdraget 3. Lxc6 !  Txb7 följt av 4.  Td8 och vit vinner.    )   3. Txd8 Sxd8  4. Db8  Lxh6 5.  Dxd8+ Lf8   

Vits angrepp har helt försvunnit och ställningen är balanserad och partiet slutade senare remi.  


En fin och intressant manöver som jag tyckte var lärorik.   


Veckan rusar som vanligt iväg och redan onsdag imorgon.    Jag har gått ned i tid en aning så jag slutar kl två varje onsdag.  Även om det inte är så många timmar så är det otroligt skönt med denna lediga eftermiddag mitt i veckan.    Livskvalité att få lite extra tid och värdefullt.  

Imorgon kväll är det schacktävling igen och då är det dags för ännu en säsong av Snabbschacksligan efter ett litet uppehåll.  Som vanligt ska det bli spännande.   

Lite bättre väder än förra helgen och det blev en fin promenad vid vår sjö.  Som vanligt finns det alltid saker att upptäcka.  Här såg vi naturens kraft då trädets rötter- i viljan att växa - delade den hårda stenen mitt itu. 


 

Fick mig att tänka på det latinska ordspråket. Droppen urholkar stenen..