Ibland tänker jag att det borde finnas vissa uppförandekoder i schack.  Det är något som glöms bort när man lär ut regler, och att man faktiskt sitter mittemot en annan människa i flera timmar.  Förstå mig rätt här i att det kan vara väldigt påfrestande och inte så lätt alla gånger.    

Igår bllev jag påmind om det när jag såg på kvartsfinalen i FIDE World Cup.  Först en närbild på en spelare som åt under partiet och  en av åskådarna i chatten skrev att han hatade när man åt under partiet.  Det kan jag förstå, och det är sådant man slipper när man spelar online.   Att man behöver mat och näring under ett parti är en sak, men jag tycker det är bättre att gå ifrån brädet än att äta direkt vid brädet.  

En annan tänkvärd sak inträffade igår under matchen mellan Vladmir Fedoseev och Amin Tabatabael.


I nedan ställning hade Tabatabael svart och tänkte i några minuter innan han gjorde ett riktigt dåligt drag.   Eller som kommentatorn Almira Schripchenko uttryckte det.  Drömmen om en semifinal gick i i kras. 

 

Har lade motståndaren ut en liten fälla när ha precis hade spelat  77. Kd4 men sade själv efter partiet att han aldrig trodde partiet skulle sluta som det gjorde.    Svart efter några minuters tankar fortsatte nämligen  med 77.- Txg3? 

Fedoseev - som hade rest sig från brädet - kom tillbaka och gjorde direkt det vinnande draget 78.  Le5!  

Fedoseev reste på sig snabbt igen och lämnade Tabatabael  åter ensam på stolen.  Nu fick vi åskådare följa hans tydliga  förtvivlan och han gömde huvudet begravt i händerna när han insåg vad han gjort.  Draget leder till förlust och går inte att reparera.  

Partiet fortsatte 78. - Kc6 79. Ta6+  uppgivet.    Går inte att hindra slag på e6 med schack och sedan vinna tillbaka material med avdragsscahck på f5.  Pjäs över och vinstställning. 

Det som fick mig att fundera är scenen i kameran när Tabatabael precis gjorts sitt förlustdrag 77. - Txg3.  Då höjar Fedoseev näven i en märkbar segergest som han är till sig av lycka.    

Jag är ganska klar med vad jag tycker om det.  Det gör man inte!   Det kan man göra om spelar ensam online,  men inte i en turnering och framför allt inte framför sin motståndare som kanske inte ens har hunnit upptäcka hur dåligt draget är.    

Att man är glad efter partiet när en av spelarna har gett upp är en annan sak även om det kan vara passande även där att hålla tillbaka känslorna lite.    Jag minns när Daniel Dubov uttryckte sin glädje i kameran i en match online när Magnus Carlsen gav upp partiet , och matchen var slut.  Efteråt bad han Magnus  om ursäkt.   Det kan man göra och det var trevligt gjort.  Lika trevligt var det ju av Magnus som som med glimten i ögat svarade att  han ville inte den dagen skulle komma,  när man inte firade när man vann  mot honom. 

Däremot segergesten igår tycker jag inte var passande.   Bättre att hålla tillbaka sina känslor och det borde ju vara lättare att hålla tillbaka känslor av glädje,  än känslorna när man inser att man har åkt ur turneringen.  

En annan intressant sak  som Nigel Short tog upp var detta med att spela ända till matt.   Jag har själv svårt för det måste jag erkänna men det kan ju också vara att bjuda lite på sig själv.  

Det hände i partiet mellan Sergey Karjakin som vit och Sam Shankland som svart.   Svart vid draget i förlorad ställning. 

 

Här fortsatte svart med 33. - bxa1D och Nigel Short nickade gillande när han såg det för han tyckte det var en trevlig gest att bjuda in vit att göra matt.  Fortsättningen blev också forcerad 34. Dxg6+  Ke7 35. Dg7+ Kd6 36,  Dd7 #  

Ibland kanske det är bra att låta spelet gå till matt och ett tecken på att man kan ta del av skönheten med en vacker matt. . Även om det naturligtvis inte är så lätt när det är man själv som råkar ut för det.  Roligare att sätta matt själv!  

Såg en bild på chess.com  tagem  Maria Emelianova hämtad just från detta parti när det tog slut.  En levande och lekfull bild trots Sam Shankland ( t. h )  precis har förlorat.  

 


Idag hade jag lite problem med min dator och ringde till Norton för att få hjälp.  Ganska roligt för han tog över datorn med fjärrkontroll och frågade om han kunde se på min webbhistorik.   Antar att de frågar för jag kan tänka mig att det är allt möjligt som kan dyka upp.  Jag kände inte att jag hade något att dölja och killen skrattade när han gick igenom mina webbsidor och sade att det är ju bara sidor om schack...   

Han sade också att han kände bara till en enda schackspelare och det var Magnus Carlsen och just då dök en sida upp om Magnus Carlsen och då skrattade han igen.   Han berättade också att han sett ett klipp från Youtube när Magns var 14 år och spelade mot en spelara som tänkte så länge, att han inte orkade vänta utan blev irriterad och ville inte vara vid brädet.    Så kul att se vad dessa " vanliga " människor tar fasta på när det gäller schack och helt klart finns det mycket att förmedla .  Det händer mycket när man sitter vid ett bräde och ska spendera tid tillsammans - som i många fall - åtskilliga timmar. 

Jag skrev igår om Magnus Carlsen på Sveriges Schackförbunds hemsida och hur människor väntade utanför spellokalen för att få autograf av honom.  

Det gjorde att jag drog mig till minnes när jag väntade på Kasparov i OS i Thessalonikik 1988.  Vi var en hel klunga människor som stod posterade vid ingången till hans plats där han skulle spela sitt parti.  Spänt förväntansfulla med våra block och pennor i handen.   Han kom och med ett leende började Kasparov skriva.   Dock upptäckte han att hans parti snart skulle börja och han inte skulle hinna mer ,och med ett som lät som ett rytande slog han ifrån sig resten av oss autografjägare.  Nu fick det räcka!  Jag blev lottlös i jakten på autograf med andra ord , men jag minns än idag känslan när vi alla väntade på Kasparov.  

Semestern har nu börjat och idag gjorde jag klart allting på jobbet som behövde göras.  Jag har lite " svårt" i början när jag har semester. Kan känna mig lite stressad och svårt att koppla av.   Tänkte att jag skulle fira med ett glas vin ikväll men insåg att jag är för trött för det helt enkelt.  Det får bli vid ett senare tillfälle.