Jag fortsätter med genomgång av olika ställningar från ChessMood.  Den här gången handlade det om att föra en ställning till vinst och vad det lätt det är att förivra sig . När det gäller det sistnämnda känns det bara som jag kan instämma med ett - som det känns- ihåligt skratt.  Hur många ställningar har inte varit på det sättet, och just för att man har haft för bråttom och ryckts med av stunden och tror att man vinner.   Iskallt kalkylerande är en viktig egenskap när man spelar schack. 

Ställningen som jag fick att fundera på är nedan och frågan var vad som var bästa draget för vit. 

 

Det första drag man tittar på är naturligtvis 1. Tc6. Hur många av oss skulle inte göra det draget .. Troligtvis ganska många skulle jag tro och speciellt i partier med kort betänketid.  Jag funderade om man kunde svara med 1. - Kf7+  Alltid roligt när det blir schack när man flyttar kungen  och lika roligt - som i detta fall -   att vit svarar med en schack genom 2. Lg3+.  Efter det ser det ut som svart förlorar och jag kom inte vidare.  

Svaret är som man redogör för i videoklippet är att 1. Tc6 är ett stort misstag.  Jag såg det inte då men nu i efterhand är det hur klart som helst.   Svart fortsätter helt sonika med 1. - Dxc6!   2. Dxc6 +  Kf7 +  och svart vinner tillbaka damen och blir material över.   Riktigt trixigt!    Den rätta vinstvägen är helt enkelt att spela 1. Dxd3 och vit har vinstställning även om det kan ta lite tid att vinna.   

Lärorikt och jag tror det är givande att jobba med sådana typer av ställningar och att hela tiden vara beredd på motståndarens kontringar.   

I helgen var det allsvenskan men jag fick stå över spel med tanke på mina tandproblem men glädjande nog vann mitt lag och klubben i bortamatch mot Norrköping.   Få se om jag kan spela nästa match.  Känns som det går åt rätt håll och igår gjorde jag ett viktigt ingrepp hos specialisttandläkare.   Var väldigt nervös innan och sov dåligt på natten.  På väg till mottagningen ägnade jag mig åt den föga lugnande sysselsättningen att googla på tandproblem.  Hamnade på flashback forum på internet och där kan man verkligen hitta vad som helst när det gäller tandproblem.   Jag var svimfärdig sedan när jag satt i väntrummet men behandlingen gick bra och jag var så lättad.   Så lättad att jag grät i tandläkarstolen när allt var färdigt, och det är bara att vara tacksam att man kan få så fin hjälp och bemötande. 

Imorgon är det dags för besök hos min vanliga tandläkare och vad jag förstår ska det inte vara så komplicerat så förhoppningsvis går allt smidigt.  Känns som jag börjar se ljuset i tunneln  på allt detta . 

Helgen var väldigt lugn och vilsam.   Jag och  min man tog en tur till Kista galleria i lördags där vi åt lunch och sedan kollade min man lite där, och jag hade bokat tid för kinesisk massage.  Har gått där i flera år och väldigt välgörande.  

Har även hittat en väldigt bra serie på Netflx.  Manifest.  Tyckte den var lite konstig när jag läste om den först.  Ett flygplan som försvinner och när planet landar har det gått fem år. Läste dock hur lyriska många var över serien i min grupp på Facebook och helt rätt.  Den är verkligen bra och jag tycker om när det gränsar mellan saga och verklighet.   

Helgen som kommer har jag inget bestämt men helgen efter är det dags för en trevlig turnering i min klubb Kristallen.  Nämligen Göstas minne som jag har spelat några gånger.  En tävling för spelare som är 60 år och uppåt.  Inbjudan finns här för de som är intresserade.