Visst är schack märkligt när det visar sig  att man har gett upp fast man i själva verket står på vinst.   Ganska fascinerande och det  hände mig igår när jag spelade ett träningsparti.   Det roliga var att det dröjde väldigt länge innan jag insåg att jag stod på vinst.  Så lätt kan det vara att råka ut för en synvilla ibland.  

Här är ställningen och jag har svart.   Ömsesidig tidsnöd och det är vit vid draget. Jag hade schackat på  h1 och efter att vit svarat Kg3 spelade jag 35.  - b3. 


 

36. Dxh6 + (  Kom som en blixt från en klar himmel och irriterad på mig själv gav jag upp direkt .  


Jag analyserar ju alltid mina partier och lite senare gick jag igenom detta parti och upptäckte att datorn tyckte att svart stod bättre efter mitt drag 35.  - b3.  Jag blev otroligt förvånad då jag trodde det var en bortsättning.  Datorn nonchalerade helt 36.  Dxh6 och signalerade förlust för vit efter draget.  Jag förstod inget alls och kände att hur jag än kollar ser jag att det blir matt på h7 efter gxh6.  Vad ser datorn som inte jag ser. ?  Jag tänkte och tänkte men förstod inget alls.  

Efter ett tag så såg jag det hela.  Det blir schack med tornet efter damoffret och vit hinner inte göra matt. Otroligt intressant!    Här ser man verkligen vad svårt schack är eftersom vi hela tiden ska hänga med i hur ställningen förändras.  Jag schackade med tornet på h1 och glömde bort att kungen hamnade på g3 och därmed i  schack.    Sens moral är som många andra gånger att man ska inte ge upp för tidigt.   Tänk om jag tagit damen och jag tror både jag och min motståndare hade blivit lika förvånade att det inte gick att göra matt på h7.  Finns bara en sak att säga.  Schack så svårt men fascinerande! 

I onsdags spelade jag med i laget för Snabbschacksligan men fortfarande för stora tidsnödsproblem för att jag ska vara riktigt nöjd.  Glädjande nog höll vi oss  i Kristallen kvar i division ett. 

Jag hade några intressanta partier. 

Som svart mot Kent Ängskog fick jag försvara mig  i en gambit jag är ganska förtrogen med  och jag är i stort sett  nöjd med mitt spel.  Vits angrepp mynnade ut i nedan bondeslutspel och det är vit vid draget. 

 Vit: Kent Ängskog

Svart: Susanna Berg Laachiri 

Ställningen är remi men i ömsesidig tidsnöd förivrade sig vit. 43. a4 ( Nu står svart på vinst.) 

43. - bxa4  44.  Kxc4 e5 45. fxe5 Kxe5 Och svart vann kapplöpningen några drag senare.  Ingen rolig uppgift för vits kung att behöva trava ned ända till a7 för att eliminera bonden medan svarts kung gör rent hus på kungsflygeln  och får ned en bonde i dam. 


Jag hade ett annat intressant slutspel där jag vann pjäs. Jag stod bättre när jag vann pjäs och hade tidsnöd.  Nästan så det hade varit bättre att inte ta pjäsen och bara spela på säkerhet men jag vill spela det schack jag tror på och känns rätt.   

Nedan dynamiska ställning uppkom och jag som vit är vid draget. 

 Svart: Rafet Llumnica 

Vit: Susanna Berg Laachiri 

Springaren är hotat och här missade jag det vackra vinstdraget.  Nämligen 32. Ta1 !  Ett vackert drag i sin enkelhet som som illustrerar regeln, tornet bakom fribonden.   Istället gick jag vilse i tidsnöden och förlorade partiet.   


Igår var jag iväg och fick min andra dos vaccin.  Den här gången inte inne i sta´n utan Kistamässan.  Jag kände mig lite osäker på hur jag hittade dit men busschauffören var vänlig och visade mig och de andra i samma ärende vägen.  Vi var ganska många kan jag säga och när jag åkte hem lite senare ringlade sig en kö på ca 600 meter av människor.   Lite känsla av industri på Kistamässan och det är ju naturligt.  På Odenplan var det mer hemtrevligt och de hade till och med en kaffebuffé framdukad lyxigt nog. 

Idag har varit en lugn och trevlig dag.  Jag var lite trött och en aning öm i armen efter vaccinationen men inget att direkt klaga på.   På lunchen satt jag på balkongen och läste en bok jag lånat på biblioteket.  Den heter Livet älskar dig och handlar om hur man kan förändra sina tankar.  Spännande ämne och fin läsning en vacker sommardag.