Jag minns när jag började spela schack och jag brukade läsa Schackkavalkad av Kurt Richter innan jag somnade på kvällarna.  Var som en riktig sagobok, dessa spännande ställningar, och med hans roliga kommentarer.  Speciellt fascinerades jag av ämnet att ge upp i vinstställning.   Att det kan bli på det sättet..  Man tror man är förlorad när man i själva verket kan vinna !  Som jag brukar säga och skriva visar det bara på vad mycket schack rymmer. 

På senare tid har jag fått vara med om det två gånger att jag stod på vinst när jag gav upp partiet.  Det var i mina träningspartier jag brukar spela online.  Här kommer första ställningen där jag har vit. 

 

Här har svart precis spelat 28. - Td8 -b8 som är ett dåligt drag.   Istället var 28 - Df4+ ett bra drag med remi som trolig utgång. 

Partidraget förlorar, men inte i det här fallet, då jag helt sonika gav upp partiet.   Mycket riktigt så förlorar jag om jag flyttar damen men det finns ett alternativ.  Blir man hotad kan man hota tillbaka.   29. Tb4!  är det rätta draget här och vit vinner. Tar svart damen på b6 tar jag damen på c4 och svart måste sedan flytta tornet på b6, Jag tar bonden på c6 och vinner med mina två starka förenade fribönder.  Jag glömde helt bort dessa bönder och de är en viktig maktfaktor.   

Lärorikt och det var roligt för jag förstod inte när jag gick igenom partiet varför datorn visade på vinst för mig i slutställningen.  Jag blev minst sagt förvånad, men nu vet jag som sagt. 

I nästa parti uppkom en intressant ställning. 

 

Jag har vit här och satsat hårt på angrepp och offrat fyra bönder.  Lite väl  mycket kändes det som och jag trodde jag stod på förlust här.  Faktum är att ställningen är balanserad.  Svart trodde nog att det var lättare än vad det var och valde  att byta ned forcerat. 37. - Dxg2+ 38.  Dxg2 Sxg2 39.  Kxg2 


 

Intrressant ställning.  Jag ligger fyra bönder under men enligt datorn är ställniongen fortfarande balanserad.  Här spelade svart sorglöst  39. - d4?   39. -  Td8 är nödvändigt. Nu står jag på vinst utan att förstå det själv.   Partiet fortsatte 40. Sf5 Td8 41.  Th4 h6

 

 Finns ingen matt konstaterade jag här och jag är fyra bönder under.  Såg bara denna bondelavin framför mig att den sakta och obönhörligt gå mot sitt mål utan att jag kunde göra något.  Jag gav upp men här står jag på vinst!  Svart är fruktansvärt svag på sista raden och efter 42, Te4 finns det inte mycket att göra . 

Otroligt vad det kan bli.  Viktigt att se längre än vad näsan räcker om man säger så.  Till mitt försvar kan jag säga att jag hade tidsnöd men man bör ändå se detta, men lätt att stirra sig blind på material.  Jag tänkte hela tiden på att jag låg under med fyra bönder, men aktivitet är vad det handlar om när man spelar schack.  Intressanta och lärorika ställningar. 

Jag har börjat hitta bra rutiner och kommit tillbaka till daglig motionsträning som jag tappade förut.  Jag tyckte det var jobbigt att fortsätta förut med promenad med våra stavar då jag frös så mycket.  Nu har jag fått ett par termobyxor av min man och det är en helt annan känsla när man går ut.  Jag kör också onlinepass med motion på morgonen när jag vaknar, och det börjar bli en skön känsla att starta dagen så.  I början kändes det motigt men ju mer jag fortsätter ju mer känner jag att jag mår bra av det. 

Samma sak med min schackträning på lunchen.   Känns som en bra idé att träna schack när jag är pigg istället för att bara hänga i soffan framför teven.    Lite roligt också att ställa upp en ställning på ett schackbräde och fundera på den, och inte bara se en ställning på en dataskärm.  På något sätt blir det mer verkligt att röra vid en riktigt schackpjäs. 

Jag har sett klart Squid game nu med dess nio avsnitt.  Spännande serie men jag skulle inte vilja se mer av den.  Lite väl otäck för min smak även om den var välgjord med bra skådespelare.   Går inte att jämföra med t.ex La Casa del Papel som  var fantastisk bra och som jag sett alla fem säsonger. 

Nu ser jag en norsk serie, Home for Christmas, och den är riktigt rolig.   Rekommenderas verkligen.  

I helgen var det en GP-turnering i Malmö och fick en ensam vinnare i form av stormästaren Ralf Åkesson från Stockholm.   Nästa GP-turnering blir i Växjö i mars och jag leker lite med tanken att åka dit.  Vi får se hur det blir.. 

Ikväll anordnar jag min vanliga tisdagsturnering och ska bli roligt att spela den.   Jag spelar många träningspartier online, men tycker det är lite extra roligt att spela mot spelare man vet vilka det är.