Bilden ovan är hämtad från är en bild av Eric Rosen på FiDES hemsida.  En mycket talande bild och det är Maxime Vachier- Lagrave efter att han vunnit matchen igår mot David Paravyan.  En mycket dramatisk match som slutade i ett lika dramatisk armageddon.  

Vore jag konstnär skulle jag vilja måla den bilden och titeln är given.  Efter armageddon.

Jag såg hela matchen nu ikväll och fast jag visste hur det skulle gå var det väldigt spännande och givande.    Precis som Maxime sade i efterintervjun fick han inte till det  fast han stod bra.  Ett tornslutspel t.ex med två bönder mer som motståndaren lyckades rädda till remi.  

En märklig sak inträffade också i sista blixtpartiet.  Maxime stod på vinst och kommentatorerna var övertygade om att han skulle vinna och motståndaren bara sekunder kvar på klockan.    Då hävdar motståndaren att det är samma ställning som ska uppkomma tre gånger. Stannar klockan och tillkallar domaren.   Det visade sig att det stämde inte alls och Maxime fick två extra minuter men kom helt ur rytmen och gjorde en miss, förlorade bonde och partiet slutade remi.   

Genant att inte kunna vinna, menade Maxime på efteråt, med två minuter mot fem sekunder.   Som vanligt är schackspelare så hårda mot sig själva.  Den mänskliga faktorn finns alltid med allt vad det innefattar. Man ska vara snäll mot sig själv och tänka att man gör sitt bästa.    

Maxime visade en fantastisk styrka då han skakade av sig partiet och fick in sitt spel i det avgörande armaggedonpartiet som han var tvungen att vinna.  Imponerande prestation!  

Säkert skönt att ha vilodag i turneringen och imorgon blir det ett otroligt spännande möte då han får möta underbarnet från Indien, Praggnanandhaa som populärt kallas Pragg.   Pragg  slog ut turneringens äldsta deltagare, 57-årige Krasenkow  och kan verkligen spela lysande schack.    Jag håller Maxime som favorit och vi får se om jag har rätt.  

Anish Giri åkte sensationellt ut ur turneringen .  Han förlorade mot blott 16-årige Nordibek Abdusattorov. Nordibek vann båda partierna i tiebreak.  Speciellt det första var ett lysande parti  då han med trixiga medel fick ned en fribonde i dam.  

Det andra partiet var präglat av det som är så tufft när man förlorar första och måste vinna.   Det blir nerver och man försöker pressa ut  saker i ställningen som inte finns.   Det är nackdelen med knockout.  Det är roligt och underhållande för publiken men inte bra för spelarna.    

I en normalt turnering och  om man förlorar är det ju ganska vanligt att man tar en remi och spelar lugnare för att komma tillbaka i turneringen.  Nu kastas man istället in direkt i vinna eller försvinna känslan.  

Apropå underbarn så är ju Nordiek också ett sådant och redan som nioåring satte han igång med att besegra stormästare.  Helt otroligt !  Nu blir det intressant att se hur långt han går i turneringen.


Ibland funderar jag på om det är lättare att spela en sådan här turneringsform när man är riktigt ung och man då är mer djärv och har lättare att hantera sina känslor.   Schack är ju lite som att gå på lina ibland.  Tittar du ned så trillar du ned.  På samma sätt med schack om du börjar tänka att du ska förlora och låter rädslan komma.   

Det finns en spelare som jag verkligen beundrar när det handlar om att slå i underläge och att kunna vinna när man är tvungen att vinna och det är vår världsmästare Magnus Carlsen.  Hans mentala styrka är fantastiskt.   Han är kvar i turneringen tack och lov ,och blir ju också spännande att följa honom.   Han är  dessutom den enda som har vunnit alla sina partier.  


Det var varit spännande att följa kommentarerna från Deniz Arman och extra spännande igår när vi följde tiebreaket med Nils Grandelius.    Deniz är bra som kommentator och det känns som vi har blivit en liten grupp med intresserade som bidrar med olika kommentarer och idéer.    Skulle vara kul att bygga vidare på detta nu när Sveriges Schackförbund har en egen twitchkanal.  

Vi hejade på Nils allihopa men tyvärr gick det inte vägen och han förlorade matchen.  Nils fick också detta svåra läge att han förlorade första partiet och var tvungen att vinna som svart i andra.  

Såg lovande ut och blev dynamiskt spel och denna ställning uppkom. 

 

Svart: Nils Grandelius

Vit: Jeffery Xiong


Här har vit precis spelat  27.  Df3.  Här är 27- Lg5 ett naturligt drag.  Ställningen är fortfarande dynamisk och svart kan pressa.  Istället kom pjäsoffret 27.  - Lf4 vilket inte är bra.  Man undrar hur mycket ett sådant drag präglas av ställningen i matchen ?   

Vit slog direkt utan att tänka.   28.  gxf4 


 


Det intressanta här var att här började Nils tänka länge.  Vi blev alla förvånade och Deniz menade att det är givet att spela  28, . exf4.  Deniz var inne på att vit måste offra damen med Dxh3 och få bättre ställning men ändå inte helt hopplöst för  svart.   

Det visade sig att när jag gick igenom partiet att efter 28.  - exf4 föreslog datorn ett oväntat drag.   Nämligen 29.  Lc1!  Först förstod jag inget alls.   Är det inte bara att spela då 29.  - Dg5+ vilket man hotade med exf4.  Svaret är att då finns det trixiga Dg3 och nu förstår man vad löparen på c1 har för uppgift.   Snygg manöver!  

Undrar om det var det draget Lc1 som Nils såg och fick honom att tveka. Tror 28. - exf4 ändå hade gett mer praktiska chanser än som det blev.  Nu spelade  svart 28.  Ta-h8 men det ledde inte till något avgörande när det gäller kungsangrepp.  Vit har för centrala och för många pjäser .  I partiet blev det massa avbyten och i ett slutspel tog spelarna remi.  Det var den remin Jeffery Xiong behövde och han gick därmed vidare.   Mycket slump och tillfälligheter och en bra start är viktig i dessa turneringar.   


Jag har mycket omkring mig nu  och det är full fart .  Hinner inte med min schackträning och måste hitta tillbaka till konceptet ett klassiskt parti varje dag.   Fortsätter att spela mina träningspartier på Lichess som jag tycker är så roligt och intressant. 

Fjärran från Världscupen rör jag mig med mitt eget mål. Jag har 2197 i ranking på Liches och fattas tre poäng och skulle vara så roligt att komma upp till 2200.  Få som jag lyckas närmsta dagarna.  

Nedräkning till semester börjar snart att kunna göras och vad härligt det ska bli.   Förra året hade vi ingen semester tillsammans utan jag var hemma och ledig och min man  jobbade.   Nu blir det fint att kunna vara lediga tillsammans.  

Om allt går vägen kommer jag att spela en snabbschackturnering i Nerja i Spanien.   Skulle vara roligt att få spela schack igen i Spanien, och Nerja är en otroligt vacker plats som kallas för Europas balkong.